יום ראשון, 22 בנובמבר 2015

ישן אבל רלוונטי כתמיד

לא רוצים לראות את אבא
[צילום אילוסטרציה: AP]

כינוס בתי הדין הרבניים עסק בתסמונת הניכור ההורי בעת גירושין  פסק דין תקדימי קבע שאם שמונעת מאבי ילדיה להיפגש איתם מפרה את איזון המשאבים בין בני הזוג, שכן הילדים הם המשאב הכי יקר של ההורים
▪  ▪  ▪
כ-3-2 אחוזים מן הילדים שהוריהם מתגרשים אינם מעוניינים להיפגש עם אחד מהוריהם בשל הסתה מצד ההורה השני. נתון זה הוצג השבוע בכינוס השנתי של בתי הדין הרבניים, שעסק בנושא "תסמונת ניכור הורי".

במסגרת הכינוס, אותו ארגנה הנהלת בתי הדין הרבניים לעורכי דין, לטוענים רבניים, לשופטים, לעובדים סוציאליים, לפקידי סעד, לפסיכולוגים ולדיינים, הועלו סוגיות פסיכולוגיות, משפטיות והלכתיות הקשורות ל"תסמונת הניכור ההורי".

הדוברים הציגו מקרים שונים המהווים דוגמה לניכור הורי, בהם מקרה שבו אם עתרה לבית המשפט במטרה למנוע מבעלה לשעבר לצאת עם בנותיהם לטיול לחו"ל במהלך אוגוסט הקרוב, וכן מקרה שבו אם סירבה לממש הסדרי ראייה אשר נפסקו בבית הדין הרבני האזורי בירושלים, התעלמה מצווים אשר הורו לה לעשות כן והעבירה את ילדיה כל כמה חודשים לעיר אחרת על-מנת שהמשטרה ורשויות הרווחה לא יאתרו אותה. 

הרב צבי שיינפלד, אב בית דין בבית הדין הרבני בירושלים, תאר מקרה שבו האם פנתה לבית הדין הרבני בטענה שהיא מתנגדת למפגשים בין בעלה לשעבר עם בתם המשותפת בשל פגיעה מינית בילדה. למרות שבדיקת פסיכולוגים ופקידי סעד העלתה כי אין ממש בטענה וכי חששה של האם נובע מאלימות מינית שהיא חוותה בילדותה, עמדה האם בסירובה ומנעה אף מפגשים עם האב במרכז הקשר. בכל פעם שהילדה הגיעה למרכז הקשר היא בכתה בהיסטריה ולא ניתן היה להרגיעה. 

בעקבות זאת, בית הדין הרבני שלח את הילדה ואת האם לאבחון פסיכולוגי, אשר גם במהלכו הילדה צרחה מבלי הפסק. הפסיכולוגית הורתה לאם להרגיע את הילדה וראה זה פלא - הילדה נרגעה מיד. לאור זאת פסק בית הדין כי על האם להביא את הבת למפגשים עם האב במרכז הקשר, ולדאוג לכך שהילדה תהיה רגועה.

עורך הדין שמעון שובר קרא בכינוס לעורכי הדין לא להיגרר אחר לקוחותיהם המבקשים להפוך את הילדים ככלי בסכסוך בין בני הזוג הנמצאים בהליכי גירושין. שובר קרא לשינוי חקיקה אשר יקבע כי במקרים בהם יש חשש למניעת קשר בין הילד לאחד ההורים, ייקבע דיון דחוף בנושא בערכאה השיפוטית בתוך שבעה ימים, בדומה לטיפול במקרים של אלימות במשפחה. התמשכות הדיונים במקרים אלה יוצרת, לדעתו, את תסמונת הניכור ההורי. כמו כן, לדעת עו"ד שובר, יש לשקול הטלת סנקציות כלכליות ואחרות על הורה שמונע מילדו את הקשר הבסיסי עם ההורה השני.

השופט פיליפ מרכוס הציע כי לשכת עורכי הדין וועדת האתיקה ינקטו בצעדים נגד עורכי דין, שמתנהגים באופן בלתי הולם ומשתמשים בילדים לצורך המאבק בתיק הגירושין בין בני הזוג.

הרב צבי שיינפלד, אב בית דין בבית הדין הרבני בירושלים, הציג פסק דין תקדימי שבו פסק לאחרונה כי אם שמונעת מאבי ילדיה להיפגש עם ילדיו מפרה את איזון המשאבים בין בני הזוג, שכן הילדים הם המשאב הכי יקר של ההורים. לפיכך פסק בית הדין כי אין לאישה במקרה זה זכות לקבל חלק במשאבים הכלכליים המשותפים של בני הזוג וכל המשאבים הרשומים על שם הבעל יישארו בחזקתו. יש לציין שלפני שבית הדין פסק בתיק זה הוא עדכן את באי-כוחה של האישה שמניעת המפגשים בין האב לילדיו תפגע בקניינה הכספי, אולם האם המשיכה למנוע מהאב לראות את ילדיו.

כל הגורמים שהשתתפו בכינוס הביעו את הסכמתם לכך שחשוב שהטיפול בבעיית הניכור ההורי תהיה מערכתית ותשלב את כל הגורמים המעורבים בטיפול בילדים, שהוריהם נמצאים בהליכי גירושין: בתי דין רבניים, בתי משפט, פקידי סעד, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ועורכי דין. שכן לצורך התפתחותו התקינה של הילד הוא נזקק לקשר עם שני ההורים גם לאחר הגירושין.
תאריך: 01/08/2007  |  עודכן: 01/08/2007

אין תגובות: